ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ;

Αδιάλειπτη τροφοδοσία

Η αδιάλειπτη τροφοδοσία ή πηγή αδιάλειπτης τροφοδοσίας (UPS) είναι μια ηλεκτρική συσκευή που παρέχει τροφοδοσία έκτακτης ανάγκης σε ένα φορτίο όταν η πηγή τροφοδοσίας εισόδου ή το ηλεκτρικό δίκτυο διακοπεί. Ένα UPS διαφέρει από ένα βοηθητικό ή έκτακτο σύστημα τροφοδοσίας ή μια γεννήτρια αναμονής στο ότι παρέχει σχεδόν στιγμιαία προστασία από διακοπές ρεύματος εισόδου, παρέχοντας ενέργεια αποθηκευμένη σε μπαταρίες, υπερπυκνωτές ή βολάν. Ο χρόνος λειτουργίας της μπαταρίας των περισσότερων πηγών αδιάλειπτης τροφοδοσίας είναι σχετικά σύντομος (μόνο λίγα λεπτά), αλλά επαρκεί για την εκκίνηση μιας πηγής τροφοδοσίας σε κατάσταση αναμονής ή τη σωστή απενεργοποίηση του προστατευμένου εξοπλισμού. Είναι ένας τύπος συστήματος συνεχούς ισχύος.

Τύποι διαχείρισης ενέργειας

Οι συσκευές UPS διατίθενται σε 3 μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται μια διακοπή ρεύματος:

Εκτός σύνδεσης / Σε Αναμονή

Το εκτός σύνδεση / σε αναμονή UPS (SPS) προσφέρει μόνο τις βασικές δυνατότητες, παρέχοντας προστασία από υπερτάσεις και εφεδρική μπαταρία. Ο προστατευμένος εξοπλισμός συνήθως συνδέεται απευθείας με την εισερχόμενη τροφοδοσία. Όταν η εισερχόμενη τάση πέσει ή ανέβει από ένα προκαθορισμένο επίπεδο, το SPS ενεργοποιεί το εσωτερικό του κύκλωμα μετατροπέα DC-AC, το οποίο τροφοδοτείται από μια εσωτερική μπαταρία αποθήκευσης. Στη συνέχεια, το UPS ενεργοποιεί μηχανικά τον συνδεδεμένο εξοπλισμό στην έξοδο του μετατροπέα DC-AC. Ο χρόνος μετάβασης μπορεί να είναι έως και 25 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ανάλογα με το χρόνο που χρειάζεται το UPS σε κατάσταση αναμονής για να ανιχνεύσει τη χαμένη τάση δικτύου. Το UPS θα έχει σχεδιαστεί για να τροφοδοτεί συγκεκριμένο εξοπλισμό, όπως έναν προσωπικό υπολογιστή, χωρίς καμία σημαντική βύθιση ή πτώση τάσης σε αυτήν τη συσκευή.

Διαδραστικά γραμμής

Αυτός ο τύπος UPS είναι σε θέση να αντέχει συνεχείς υποτάσεις και υπερτάσεις, χωρίς να καταναλώνει την περιορισμένη εφεδρική ισχύ της μπαταρίας. Αντίθετα, την αντισταθμίζει επιλέγοντας αυτόματα διαφορετικές διόδους ισχύος στον αυτόματο μετασχηματιστή. Ανάλογα με τη σχεδίαση, η αλλαγή της διόδου του αυτόματου μετασχηματιστή μπορεί να προκαλέσει μια πολύ σύντομη διακοπή της ισχύος εξόδου, η οποία μπορεί να κάνει τα UPS που είναι εξοπλισμένα με συναγερμό απώλειας ισχύος να «τσιμπήσουν» για μια στιγμή.

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος οικιακού UPS, καθώς οι μπαταρίες χρειάζονται λιγότερη συντήρηση, αν και ο αυτομετασχηματιστής είναι επιρρεπής σε αποτυχία.

Με Σύνδεση / Διπλής μετατροπής

Σε ένα online UPS, οι μπαταρίες είναι πάντα συνδεδεμένες στον μετατροπέα, έτσι ώστε να μην χρειάζονται διακόπτες μεταφοράς ισχύος. Όταν τυγχάνει απώλεια ισχύος, ο ανορθωτής απλώς πέφτει από το κύκλωμα και οι μπαταρίες διατηρούν την ισχύ σταθερή και αμετάβλητη. Όταν αποκατασταθεί η ισχύς, ο ανορθωτής συνεχίζει να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου και αρχίζει να φορτίζει τις μπαταρίες, αν και το ρεύμα φόρτισης μπορεί να περιοριστεί για να αποτρέψει την υπερθέρμανση των μπαταριών από τον ανορθωτή υψηλής ισχύος και τον βρασμό του ηλεκτρολύτη. Το κύριο πλεονέκτημα ενός on-line UPS είναι η ικανότητά του να παρέχει ένα «ηλεκτρικό τείχος προστασίας» μεταξύ της εισερχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και του ευαίσθητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Είναι ιδανικό για βιομηχανική χρήση, κέντρα δεδομένων και μεγάλες επιχειρήσεις, όπου υπάρχουν πολλές γραμμές υψηλής τάσης που διατρέχουν το ίδιο κύκλωμα, καθώς αυτός ο τύπος UPS παρέχει ηλεκτρική μόνωση στον πολύτιμο εξοπλισμό σας.

Πώς να υπολογίσετε τα VA

Το VA σημαίνει VoltAmperes, το οποίο υπολογίζεται ακριβώς όπως ακούγεται Volts *Amps. Αντιπροσωπεύει τη Φαινομενική Ισχύ που μπορεί να παρέχει η μονάδα UPS. Ο τύπος υπολογισμού μέσω της ισχύος είναι Watt / Συντελεστής Ισχύος. Ο Συντελεστής Ισχύς είναι περίπου 0,7 (εξαρτάται από το ηλεκτρικό δίκτυο), πράγμα που σημαίνει ότι ένα καλό μέτρο θα ήταν 75% * VA για να λάβετε τα watt που μπορεί να διαχειριστεί η μονάδα UPS.

Χρόνος Μπαταρίας

Οι μονάδες UPS περιέχουν μία ή περισσότερες, συνήθως 12V, μπαταρίες. Η χωρητικότητα και ο αριθμός των μπαταριών παίζουν σημαντικό ρόλο στο χρόνο λειτουργίας του εξοπλισμού σας (σε ισχύ μπαταρίας). Οι περισσότερες οικιακές μονάδες UPS έχουν χρόνο μπαταρίας λίγων λεπτών, 5-20 ανάλογα με το φορτίο. Είναι καλή πρακτική να αγοράζετε μεγαλύτερα UPS (σε VA) από ό,τι απαιτείται για να εξοικονομήσετε περισσότερο χρόνο μπαταρίας, αλλά υπάρχουν επίσης μονάδες που προσφέρουν περισσότερο χρόνο λειτουργίας με το ίδιο VA λόγω της ύπαρξης μεγαλύτερων/περισσότερων μπαταριών.

Λύσεις SOHO

Η Spinworks παρέχει μια μεγάλη ποικιλία λύσεων UPS για μικρά γραφεία και οικιακή χρήση, που κυμαίνονται από 450VA έως 2500VA, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Τα περισσότερα προϊόντα UPS αυτής της σειράς παρέχουν άμεσες υποδοχές schuko για ευκολία, ενώ πολλά παρέχουν επίσης προστασία από υπέρταση τηλεφωνικής γραμμής και σύνδεση USB για παρακολούθηση μέσω υπολογιστή.

Επαγγελματικές Λύσεις

Τα προϊόντα UPS της Επαγγελματικής σειράς κυμαίνονται από 1000VA έως 20000VA και διατίθενται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, ακόμη και με δυνατότητα τοποθέτησης σε rack! Ενσωματώνουν πολλές προχωρημένες δυνατότητες, όπως διαχείριση δικτύου, ενέργειες αυτοματισμού, πρωτόκολλα διαχείρισης τρίτων για ενσωμάτωση με το υπάρχον λογισμικό διαχείρισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα.

Βιομηχανικές Λύσεις

Προσαρμοσμένες λύσεις UPS με συστοιχίες μπαταριών και βιομηχανικούς μετατροπείς, ακόμη και λύσεις 3 φάσεων 380V AC ή προσαρμοσμένες λύσεις DC-DC, είναι επίσης διαθέσιμες για πιο απαιτητικές καταστάσεις. Το κύριο πλεονέκτημα εδώ είναι η επεκτασιμότητα. Μπορείτε να ξεκινήσετε από μικρά, ας πούμε στα 10000VA και αργότερα να επεκτείνετε το δεκαπλάσιο ή περισσότερο. Αυτή είναι μια ιδανική εγκατάσταση για αναπτυσσόμενους οργανισμούς που παίρνουν τη δύναμή τους στα σοβαρά!

Πηγή: Wikipedia